Osaamisen kehittäminen
Elintarviketuotannon ja -jakelun kyberpoikkeamanhallinnan julkaisut
Elintarviketuotannon ja -jakelun arvoketju on monitasoinen, ja keskinäiset riippuvuussuhteet voivat olla monitahoisia ja ennalta-arvaamattomia. Jos esimerkiksi alkutuotantoon, logistiikkaan, kylmälaitteisiin ja keskusvarastoihin vaikutetaan samanaikaisesti, sillä voi olla merkittävät vaikutukset kansalliseen ruokaturvaan ja kyberresilienssiin. Julkaisujen tarkoituksena on varmistaa yhteiskunnan kannalta kriittisten elintarvikeketjun toimintojen jatkuvuutta ja huoltovarmuutta myös kyberpoikkeamatilanteissa.
Julkaisujen avulla alkutuotannon, elintarviketeollisuuden tai kaupan ja jakelun alalla toimiva:
Laajentaa ymmärrystään kyberturvallisuuden merkityksestä digitaalisessa toimintaympäristössään
Saa konkreettisia ohjeita kyberpoikkeamien hallintaan
Ymmärtää ajankohtaisia toimialaan kohdistuvia kyberuhkia paremmin
Maatilan kyberturvallisuus -infopaketti
Tiivis infopaketti kyberturvallisuuden huomioimisesta maatilalla alkutuotannon toimijoille Suomessa.
Infopaket om jordbrukets cybersäkerhet finns också på svenska, ladda ner informationspaketet.
Käsikirjat kyberpoikkeamien hallintaan
Kyberturvallisuus alkutuotannossa -käsikirja kyberpoikkeamien hallintaan
Elintarviketuotannon ja -jakelun kyberpoikkeamanhallinnan julkaisut Jamk, osa 1/3
Kohderyhmänä ovat alkutuotannon toimijat Suomessa.
Kyberturvallisuus elintarviketeollisuudessa -käsikirja kyberpoikkeamien hallintaan
Elintarviketuotannon ja -jakelun kyberpoikkeamanhallinnan julkaisut Jamk, osa 2/3
Kohderyhmänä ovat kaikki elintarviketeollisuuden alalla työskentelevät, mutta erityisesti erikokoisten elintarviketeollisuusyritysten kyberturvallisuuden johtamisesta sekä teknisestä ja hallinnollisesta toteutuksesta vastaavat henkilöt.
Kyberturvallisuus kaupan ja jakelun alalla -käsikirja kyberpoikkeamien hallintaan
Elintarviketuotannon ja -jakelun kyberpoikkeamanhallinnan julkaisut Jamk, osa 3/3
Kohderyhmänä ovat kaikki kaupan ja jakelun alalla työskentelevät, mutta erityisesti erikokoisten kaupan ja jakelun yritysten kyberturvallisuuden johtamisesta sekä teknisestä ja hallinnollisesta toteutuksesta vastaavat henkilöt.
Kiitokset
Julkaisut ovat Maa- ja metsätalousministeriön rahoittaman Kyberpoikkeamanhallinnan prosessit ja toimintaohjeet elintarviketuotannossa ja -jakelussa – projektin tuloksia. Projektin toteuttajana toimi Jyväskylän ammattikorkeakoulun IT-instituutti / JYVSECTEC kyberturvallisuuden tutkimus-, kehitys- ja koulutuskeskus.
Erityiskiitos projektin ohjausryhmälle sekä projektin alkukartoitukseen osallistuneille.
Lisätietoja
Elina Suni
Projektipäällikkö, Jyväskylän ammattikorkeakoulu, IT-instituutti
etunimi.sukunimi@jamk.fi, +35840 649 5054
Seuraavaksi